آشنایی با

دپارتمان پاتولوژی دنا

«پاتولوژی» (Pathology) در واقع به مفهوم علم مطالعه انواع مختلف بیماری است، خصوصاً ناهنجاری‌هایی که بر اثر انواع بیماری عارض می‌شوند. تشخیص و سنجش این ناهنجاری‌ها طبیعتاً تأثیر بسزایی در شناخت روند بیماری و درمان آن دارد.

دپارتمان پاتولوژی یکی از مهم‌ترین بخش‌های یک آزمایشگاه تشخیصی است. تست‌های پاتولوژی برای تشخیص بخش گسترده‌ای از بیماری‌ها از جمله سرطان، عفونت، بیماری‌های التهابی و بیماری‌های مزمن تجویز می‌شود. این تست‌ها همچنین برای ارزیابی اثربخشی درمان، و نظارت بر پیشرفت بیماری استفاده می‌گردد.

توسعه علم پاتولوژی

پاتولوژی به عنوان یک علم مجزا در قرن نوزدهم شروع به توسعه کرد. در سال 1858، رودلف ویروخ کتاب مهم خود با نام Cellular Pathology را منتشر کرد که در آن نقش سلول‌ها در بیماری‌ها را توصیف می‌کند.
در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، پاتولوژیست‌ها با استفاده از میکروسکوپ، روش‌های جدیدی را برای مطالعه بافت‌های بیمار ابداع کردند. این روش‌ها منجر به کشف بیماری‌ها و راهکارهای جدید برای مقابله با آنها شد.

تست‌های پاتولوژی

تست پاتولوژی، آزمایشی است که به بررسی ساختار و عملکرد سلول‌ها، بافت‌ها و اندام‌ها از نظر وجود ناهنجاری‌های ناشی از بیماری می‌پردازد. انواع مختلفی از این تست‌‌ها وجود دارد که به‌طور کلی به سه بخش اصلی تقسیم می‌شوند:

پاتولوژی تشریحی

یکی از مهم‌ترین شاخه‌های پاتولوژی که به مطالعه ویژگی‌های آناتومی اختصاص دارد. پاتولوژی تشریحی شامل بررسی سلول‌ها در زیر میکروسکوپ، بررسی خواص شیمیایی سلول‌ها و مارکرهای ایمونولوژیک آنها، و همچنین بررسی کلی اندام‌ها و آسیب‌های کبد، معده، کلیه و … است.

پاتولوژی بالینی

پاتولوژی بالینی شامل روش‌های مختلف آنالیز مایعات و بافت‌های بدن است. این شاخه از پاتولوژی، شامل تجزیه و تحلیل اجزای شیمیایی خون، آنالیز سلول‌ها و شناسایی میکروارگانیسم‌هایی از قبیل باکتری‌ها در داخل یک نمونه است و با بخش‌های پاتولوژی شیمیایی، هماتولوژی و پاتولوژی ایمنی مرتبط است.

پاتولوژی مولکولی

این بخش از پاتولوژی، علم بررسی ناهنجاری های احتمالی در بافت ها و سلول های بدن در ابعاد مولکولی است، بخش متنوعی از انواع روش‌های پاتولوژی که برای شناسایی بیماری در هر یک از بافت‌ها و اعضای بدن و با بررسی مولکول‌های موجود در سلول‌ها ابداع شده‌ است.

بخش پاتولوژی در آزمایشگاه

بخش پاتولوژی در آزمایشگاه مسئول انجام انواع آزمایش‌های پاتولوژیک روی نمونه‌های بافت و سلول است. برخی از کارهایی که پرسنل این بخش در آزمایشگاه انجام می‌دهد عبارتند از:

  • آماده‌سازی نمونه‌هاابتدا نمونه‌های بافت و سلول باید آماده شوند، که شامل فیکس کردن، بُرش دادن و رنگ‌آمیزی نمونه‌هاست.
  • پیش‌بینی روند بیماریپاتولوژیست‌ها می‌توانند بر اساس ظاهر سلول‌ها و بافت‌های بیمار، پیش‌بینی کنند که بیماری چگونه پیشرفت می‌کند و بیمار چه واکنشی به درمان نشان می‌دهد.
  • تشخیص بیماری‌هاپاتولوژیست‌ها از میکروسکوپ و سایر روش‌های آزمایشگاهی برای بررسی نمونه‌های بافت و سلول از نظر وجود ناهنجاری‌های ناشی از بیماری استفاده می‌کنند.
  • ارزیابی اثربخشی درمانپاتولوژیست‌ها با مقایسه‌ی نمونه‌های بافت و سلول از بیمار قبل و بعد از درمان، بررسی می‌کنند که آیا روش درمان بیماری مؤثر بوده است یا خیر.

دقت و کیفیت پاسخگوییِ بخش پاتولوژی در آزمایشگاه، نقش مهمی در تشخیص و درمان بیماری‌ها ایفا می‌کند. پاتولوژیست‌ها با تکیه بر دانش و تخصص خود، به پزشکان کمک می‌کنند تا بهترین تصمیم را برای مراقبت از بیماران بگیرند.

مراحل انجام تست‌های پاتولوژی

بسته به نوع آزمایش ممکن است اقدامات متفاوتی برای انجام تست‌های این دپارتمان انجام شود، اما گام‌های انجام تست‌های پاتولوژی معمولا شامل موارد زیر است:

  • جمع‌آوری نمونهنمونه بافت یا سلول ممکن است از طریق جراحی، بیوپسی یا آزمایش‌های دیگر مانند خلط، پاپ اسمیر و مایع منی جمع‌آوری شود.
  • آماده‌سازی نمونهپس از جمع‌آوری نمونه، آن را برای آزمایش آماده می‌کنند، شامل فیکس کردن، برش دادن و رنگ‌آمیزی نمونه‌ها.
  • بررسی نمونهنمونه‌ها توسط پاتولوژیست یا تکنسین آزمایشگاه زیر میکروسکوپ بررسی می‌شوند. پاتولوژیست یا تکنسین آزمایشگاه به دنبال هرگونه ناهنجاری در سلول‌ها و بافت‌ها می‌گردد که ممکن است نشانه بیماری باشد.
  • تشخیص بیماریپس از بررسی نمونه‌ها، پاتولوژیست تشخیص بیماری را تعیین می‌کند. پاتولوژیست ممکن است نیاز به انجام آزمایش‌های اضافی برای تأیید تشخیص داشته باشد.
  • گزارش‌دهیپس از تعیین تشخیص، پاتولوژیست گزارشی تهیه می‌کند که شامل نتایج آزمایش و هرگونه تفسیر لازم است. گزارش آزمایش برای پزشک معالج ارسال می‌شود تا در تشخیص و درمان بیمار استفاده شود.

برای مثال، نحوه انجام آزمایش پاتولوژی بر روی نمونه بیوپسی پستان به این شکل است:

  1. نمونه بیوپسی پستان در محلول فیکس‌کننده قرار می‌گیرد تا ساختار سلول‌ها و بافت‌ها حفظ شود.
  2. پس از فیکس شدن، نمونه به قطعات نازک بُرش داده می‌شود.
  3. قطعات نازک‌شده رنگ‌آمیزی می‌شوند تا سلول‌ها و بافت‌ها قابل‌مشاهده در زیر میکروسکوپ باشند.
  4. پاتولوژیست نمونه‌های رنگ‌آمیزی‌شده را با میکروسکوپ بررسی می‌کند تا هرگونه ناهنجاری در سلول‌ها و بافت‌ها که ممکن است نشانه سرطان باشد را شناسایی کند.

معرفی سایر

دپارتمان‌های تخصصی دنا

آزمایشگاه پاتوبیولوژی دنای ارومیه، مجموعه کاملی از تمامی بخش‌های آزمایشگاهی را داراست و بر همین اساس قادر است طیف بسیار وسیعی از آزمایش‌ها را در کوتاه‌ترین زمان و با کیفیت بالا به انجام برساند.

درباره آزمایشگاه دنا

مجموعه آزمایشگاهی تخصصی پاتوبیولوژی دنا، پیشرو در ارومیه و شمال‌غرب کشور با بهره‌گیری از تجهیزات مدرن و پرسنل فنی متخصص، در فضایی آرام با دسترسی آسان.

فلسفه کاری

پس از سال‌ها فعالیت در سمت‌های گوناگون، تیم مؤسسان آزمایشگاه دنا تصمیم به تأسیس آزمایشگاهی متفاوت گرفتند که جایگاه جدیدی از خدمات تشخیصی را ارائه کند.

تیم آزمایشگاه

ما برای رسیدن به اوج، همکاران خود را به دقت و از میان بهترین کارشناسان انتخاب کرده‌ایم و معتقدیم نیروی انسانی، بزرگ‌ترین دارایی یک مجموعه تشخیصی است.