آشنایی با
آزمایش TSH (هورمون محرک تیروئید)
آزمایش TSH نوعی آزمایش خون است که مقدار این هورمون را در خون اندازهگیری میکند. اگر سطح TSH خیلی زیاد یا خیلی کم باشد، نشاندهندهی مشکل تیروئیدی است.
تیروئید غدهای کوچک و پروانهای شکل است که در جلوی گردن قرار دارد. غده تیروئید هورمونهایی را تولید میکند که نقش آنها، کنترل نحوه استفاده بدن از انرژی است. هورمونهای تیروئیدی تقریباً بر همهی اندامهای بدن، مثل قلب، تأثیر میگذارند. این هورمونها باعث کنترل وزن، دمای بدن، قدرت عضلانی و حتی خلقوخو میشوند. اگر هورمون کافی در خون وجود نداشته باشد، بسیاری از عملکردهای بدن آهسته میشوند. اگر مقدار بیشازحدی از آنها در خون باشد، بسیاری از عملکردهای بدن به سرعت انجام میشوند.
غده تیروئید توسط غدهای به نام هیپوفیز که در مغز وجود دارد، کنترل میشود. غده هیپوفیز TSHیا هورمون محرک تیروئید را میسازد. TSH مقدار هورمونی که باید توسط تیروئید ساخته شود را معین میکند. اگر سطح هورمون تیروئیدی در خون بسیار کم باشد، هیپوفیز مقدار بیشتری از TSH را تولید و ترشح میکند تا تیروئید را برای فعالیت بیشتر و تولید هورمون تحریک کند. اگر سطح هورمون تیروئیدی در خون خیلی زیاد باشد، هیپوفیز مقدار بسیار ناچیزی TSH تولید میکند. با اندازهگیری سطح TSHدر خون میتوان فهمید غده تیروئید هورمون کافی تولید میکند یا خیر.
اطلاعات کاربردی درباره
آزمایش TSH
- نوع نمونه قابل اندازهگیری:نمونه خون
- شرایط پیش از آزمایش:قبل از انجام این آزمایش، بهتر است شرایط ناشتایی رعایت شود. در صورتی که داروی تیروئید مصرف میکنید، بهتر است صبح و قبل از مصرف دارو نمونهگیری انجام دهید.
- اسامی دیگر آزمایش:TSH, Thyrotropin, Thyrotropic Hormone
آزمایش TSH چه کاربردی دارد؟
این آزمایش برای بررسی نحوه عملکرد غده تیروئید تجویز میشود و میتواند پرکاری تیروئید (هایپرتیروئیدیسم) یا کمکاری تیروئید (هیپوتیروئیدیسم) را تشخیص دهد، اما علت آنها را مشخص نمیکند.
اگر به دلیل برداشتن غده تیروئید، داروهای تجویزی هورمون تیروئیدی را مصرف میکنید، باید آزمایش TSH را بهطور منظم جهت بررسی سطوح هورمونهای تیروئیدی انجام دهید. آزمایش TSH همچنین برای نظارت بر سطح هورمونهای تیروئیدی پس از درمان پرکاری تیروئید تجویز میشود.
چه کسانی باید آزمایش TSH را انجام دهند؟
افرادی که علائم پرکاری تیروئید (وجود هورمون بیشازحد در خون) یا کمکاری تیروئید (سطوح پایین هورمون در خون) را دارند، لازم است تا این آزمایش را انجام دهند.
در پرکاری تیروئید که غده تیروئید فعالیت بیشازحد داشته و هورمون زیادی تولید میکند، علائم زیر وجود دارد:
- کاهش وزن، حتی اگر بیشتر از حد معمول غذا بخورید
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- عصبی بودن یا تحریکپذیری
- اختلال در خواب، خستگی
- لرزش دستها، ضعف عضلانی
- تعریق یا حساسیت زیاد به گرما
- حرکات مکرر روده (مدفوع زیاد)
- گواتر (غده تیروئید بزرگ شده)
کمکاری تیروئید که در آن فعالیت غده تیروئید کمتر شده و هورمون کمی تولید میکند، علائم زیر را دارد:
- خستگی
- افزایش وزن
- افزایش حساسیت نسبت به سرما
- درد مفاصل و عضلات
- خشکی پوست
- موهای خشک و نازک
- دورههای قادعدگی طولانی یا شدید
- افسردگی
- یبوست
همچنین ممکناست آزمایش TSH همراه با آزمایشهای دیگر به تشخیص برجستگیها یا تودههای غیرعادی در غده تیروئید که ممکن است سرطان یا گرههای تیروئیدی باشند، کمک کند. گرههای تیروئیدی مناطقی بر روی تیروئید هستند که سرطانی نیستند.
انجام آزمایش TSH در ارومیه
آزمایشگاه پاتوبیولوژی دنا ارومیه، یک مرکز مجهز آزمایشگاهی در فضایی آرام واقع در خیابان حسنی ارومیه است که با دارا بودن آخرین دستگاههای روز دنیا، قادر به انجام این آزمایش در اسرع وقت است.
پذیرش آزمایشگاه دنا با شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۴ و ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۵ در ساعات کاری این مجموعه آماده دریافت تماسهای شماست.
این آزمایش چگونه انجام میشود؟
کارشناس آزمایشگاه با استفاده از سوزن، از رگ بازو نمونهگیری میکند. پس از تزریق سوزن به رگ، مقدار کمی خون جمعآوری شده و در داخل ویال یا لوله آزمایش ریخته میشود. هنگام ورود سوزن به بدن ممکن است کمی احساس دردی شبیه نیش حشرات داشته باشید که پس از مدت کوتاهی برطرف میشود.
نتایج آزمایش TSH به چه معناست؟
این آزمایش تولید بیشازحد یا بسیار کم هورمون، توسط غده تیروئید را تشخیص میدهد اما نمیتواند علت پایینبودن سطح TSH را شناسایی کند.
اگر نتایج آزمایش طبیعی نباشد، پزشک آزمایشهای دیگری را برای تعیین علت مشکل تیروئیدی تجویز میکند. این آزمایشها عبارتند از:
- آزمایش هورمون T4
- آزمایش هورمون T3
- آزمایش آنتیبادیهای تیروئید: که به تشخیص اختلالات خودایمنی تیروئیدی کمک میکند، مثل:
- بیماری گریوز (Graves’ disease) که شایعترین علت پرکاری تیروئید است.
- بیماری هاشیموتو (Hashimoto`s disease) که شایعترین علت کمکاری تیروئید است.
در برخی موارد، نتایج غیرطبیعی TSH نشانهای از مشکل در غدهی هیپوفیز است.
خدماتی متمایز در
مجموعه دنا ارومیه
آزمایشگاه دنا در خیابان حسنی ارومیه واقع شده است و دارای محیطی آرام، بهداشتی و مدرن است. با توجه به ترافیک این منطقه و برای رفاه حال عزیزان مراجعهکننده، دارای پارکینگ رایگان طرف قرارداد است.
همچنین میتوانید بدون نیاز به مراجعه حضوری به آزمایشگاه، از خدمات نمونهگیری در منزل و محل کار استفاده کنید تا همکاران ما در اسرع وقت و با رعایت پروتکلهای بهداشتی اعزام شوند.
انجام این تست و کلیه تستهای روتین و تخصصی خود و عزیزانتان را با خیالی آسوده به مرکز تخصصی دنا ارومیه واگذار کنید.
درخواست آزمایش
واحد نمونهگیری دنا بهصورت مستقر در آزمایشگاه و یا با اعزام به منزل و محل کار شما، آماده اخذ نمونه است.
بیمههای همکار
آزمایشگاه دنا برای انجام آزمایش طرف قرارداد با کلیه بیمههای پایه و تعداد بسیاری از بیمههای تکمیلی است.
جوابدهی آنلاین
دریافت نتیجه آزمایش نیازمند مراجعه به آزمایشگاه نیست و از بخش جوابدهی سایت دنا در دسترس است.
تماس با دنا
همکاران ما با شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۴ و ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۵ آماده پاسخ به سؤالات شما هستند.
چه عواملی میتوانند بر سطح TSH تأثیر بگذارند؟
سطح TSHمیتواند در شرایطی که غده تیروئید سالم است نیز زیاد یا کم باشد. برخی بیماریهای جدی ممکن است بر تیروئید تأثیر نداشته باشند اما سطح TSH را برای مدت کوتاهی کاهش دهند. افراد بالای ۸۰ سال که هیچ مشکل تیروئیدی ندارند، ممکناست سطح TSHبالایی داشته باشد.
بارداری نیز بر سطح TSH تأثیر میگذارد. اغلب در سه ماهه اول بارداری سطح این هورمون پایین است؛ اما گاهی اوقات در دوران بارداری بیماریهای تیروئیدی ایجاد میشوند. اگر در دوران بارداری دچار بیماری تیروئیدی شوید، پزشک وضعیت شما را در طول بارداری و پس از بدنیا آمدن نوزاد بررسی میکند، زیرا پرکاری تیروئید و به میزان کمتری کمکاری تیروئید پس از بارداری نیز ادامه پیدا میکند. اگر باردار هستید یا قصد باردارشدن دارید، حتماً با پزشک در این باره مشورت کنید.
نوزادان تازه متولد شده توسط آزمایش TSH غربالگری میشوند تا از نظر کمکاری تیروئید مادرزادی بررسی شوند.
توجه
این مطلب صرفاً برای آشنایی شما با کلیات این آزمایش نوشته شده است و بههیچوجه نباید بهعنوان جایگزین تشخیص پزشک و یا برای خود-درمانی مورد استفاده قرار گیرد. برای تفسیر نتایج تست و انتخاب روش درمانی، لازم است به پزشک مراجعه نمایید.
این مطلب صرفاً برای آشنایی شما با کلیات این آزمایش نوشته شده است و بههیچوجه نباید بهعنوان جایگزین تشخیص پزشک و یا برای خود-درمانی مورد استفاده قرار گیرد. برای تفسیر نتایج تست و انتخاب روش درمانی، لازم است به پزشک مراجعه نمایید.