آشنایی با

آزمایش آنتی‌بادی‌های ویروس اپشتین‌بار (EBV)

آزمایش‌های آنتی‌بادی‌های EBV گروهی از آزمایش‌هایی هستند که برای تشخیص عفونت فعلی، اخیر یا گذشته ویروس اپشین‌بار تجویز می‌شوند. ویروس اپشتین‌بار (EBV) از خانواده‌ی ویروس هرپس است. این ویروس از طریق بزاق منتقل شده و باعث عفونتی می‌شود که بسیار رایج است. حدود ۹۵ درصد از افراد بالغ در جهان به ویروس اپشتین‌بار آلوده شده‌اند. بعد از ابتلا به ویروس، چند هفته دوره‌ی نهفتگی برای ویروس وجود دارد. پس از دوره‌ی کمون، اپشتین‌بار باعث عفونت اولیه‌ی شدیدی می‌شود. ویروس نهفته برای کل زندگی فرد در بدن او باقی می‌ماند و به‌طور متناوب فعال می‌شود، اما حداقل علائم یا عوارض را ایجاد می‌کند، مگر در شرایطی که سیستم ایمنی فرد به‌طور قابل‌توجهی در معرض خطر قرار گرفته باشد.

علائم ویروس اپشتین‌بار (EBV)

بسیاری از افرادی که در کودکی به EBV آلوده می‌شوند، حتی در مراحل شدید بیماری، هیچ علائمی ندارند یا علائم جزئی از خود نشان می‌دهند. با این حال، زمانی‌که عفونت اولیه تا دوران بزرگسالی به تأخیر بیفتد، باعث تب غده‌ای در بیشتر از ۵۰ درصد از افراد آلوده می‌شود. تب غده‌ای حالتی است که با خستگی، تب، گلودرد، تورم غدد لنفاوی، بزرگی طحال و گاهی بزرگی کبد مشخص می‌شود. افرادی که به ویروس اپشتین‌بار آلوده می‌شوند، یک یا دو ماه قبل از برطرف ‌شدن عفونت اولیه، این علائم را خواهند داشت. افرادی که تب غده‌ای دارند، توسط علائم و آزمایش‌ شمارش کامل خون (FBC) و آزمایش تک نقطه‌ای (که آنتی‌بادی هتروفیل را جست‌وجو می‌کند)، تشخیص داده می‌شوند. برخی از افراد دارای تب غده‌ای، به‌خصوص کودکان، نتیجه‌ی منفی آزمایش تک نقطه‌ای را نشان می‌دهند. آزمایش آنتی‌بادی‌های ویروس اپشتین‌بار همچنین مشخص می‌کند که علائم موجود به دلیل عفونت فعلی است یا عفونت قبلی. تمایز ویروس اپشتین‌بار (EBV) از سایر عوامل عفونی اهمیت دارد. علائم شبیه عفونت مونونوکلئوز می‌تواند توسط ویروس‌های دیگری مثل سیتومگالوویروس (CMV)، توکسوپلاسموز (toxoplasmosis)، ویروس هپاتیت و ویروس نقص ایمنی انسان (HIV) نیز ایجاد شود.

اطلاعات کاربردی درباره

آزمایش EBV

  • نوع نمونه قابل اندازه‌گیری:نمونه خون
  • شرایط پیش از آزمایش:این آزمایش نیاز به ناشتایی یا محدودیت غذایی خاصی ندارد.
  • اسامی دیگر آزمایش:EBV VCA-IgG Ab; EBV VCA

تأیید تب غدد دارای اهمیت است، زیرا احتمال پارگی طحال وجود دارد؛ بنابراین، چنین بیمارانی چند هفته تا چند ماه پس از عفونت نباید در ورزش‌های تماسی شرکت کنند، زیرا پارگی طحال می‌تواند عوارض دیگری ایجاد کند. همچنین، تشخیص علائم مشابه EBV در خانم‌های باردار از سایر ویروس‌ها مانند سیتومگالوویروس، توکسوپلاسموز یا عفونت ویروس هرپس ساده اهمیت دارد، زیرا این بیماری‌ها می‌توانند در دوران بارداری عوارض ایجاد کنند. همچنین، رد کردن ویروس اپشتین‌بار و جست‌وجوی علتِ علائم اهمیت دارد: برای مثال، افراد مبتلا به عفونت گلوی استرپتوکک نیاز به شناسایی و درمان با آنتی‌بیوتیک دارند. یک فرد می‌تواند هم‌زمان عفونت گلوی استرپتوککی و تب غدد را با هم داشته باشد. برای شناسایی ویروس اپشتین‌بار، چندین آزمایش آنتی‌بادی EBV وجود دارد. این آنتی‌بادی‌ها پروتئین‌هایی هستند که توسط سیستم ایمنی در پاسخ به آنتی‌ژن‌های ویروس اپشتین‌بار در بدن تولید می‌شوند. این آنتی‌بادی‌ها شامل IGM و IGG برای آنتی‌ژن کپسید ویروسی (VCA) و آنتی‌بادی‌های آنتی‌ژن هسته‌ای (EBNA) هستند. در طول عفونت اولیه EBV، حضور هرکدام از این آنتی‌بادی‌ها در خون به مرحله‌ی عفونت بستگی دارد. آنتی‌بادی VCM- IGM معمولاً در اولین آزمایش خون و زمانی‌که علائم ظاهر شده‌اند، در خون قابل‌تشخیص هستند و سپس بعد از حدود ۴ تا ۶ هفته از بین می‌روند. آنتی‌بادی VCA-IGG بلافاصله پس از VCA-IGM تولید می‌شود و تا آخر عمر در بدن باقی می‌ماند. آنتی بادی EBNA معمولاً ۲-۴ ماه پس از عفونت اولیه ایجاد می‌شود؛ بنابراین، معمولاً تا زمانی که عفونت حاد برطرف نشده، ظاهر نمی‌شود و برای بقیه عمر در بدن باقی می‌ماند. با استفاده از ترکیبی از این آزمایش‌های آنتی‌بادی EBV و تظاهرات بالینی، پزشک می‌تواند عفونت EBV را تشخیص دهد و بفهمد که آیا عفونت فعلی، اخیر یا گذشته است.

آزمایش‌های آنتی‌بادی‌های EBV چه کاربردی دارند؟

آزمایش آنتی‌بادی‌های ویروس اپشتین‌بار در شرایطی که علائم در فرد وجود داشته باشد ولی نتیجه‌ی آزمایش تک نقطه‌ای (Monospot) منفی باشد، برای کمک به تشخیص تب غده‌ای استفاده می‌شود.

 آزمایش‌های سرولوژی برای آنتی‌بادی‌های EBV شامل موارد زیر است:

  • آزمایش آنتی‌ژن کپسید ویروسی -IgM و آزمایش آنتی‌ژن کپسید ویروسی- IgG برای تشخیص عفونت فعلی یا اخیر تجویز می‌شود.
  • اگر VCA-IgG شناسایی شود، ممکن است آزمایش آنتی‌ژن هسته‌ای اپشتین‌بار (EBNA) برای تشخیص عفونت قبلی تجویز شود.

برای خانم‌های باردار با علائم بیماری ویروسی، ممکن است یک یا چند مورد از این آزمایش‌های آنتی‌بادی‌های EBV به همراه آزمایش‌های CMV، توکسوپلاسموز و سایر عفونت‌ها برای تمایز بین EBV و سایر شرایطی که ممکن است باعث ایجاد علائم مشابه شوند، تجویز شود.

گاهی اوقات، آزمایش‌ آنتی‌بادی VCA-IgG یا سایر آزمایش‌های آنتی‌بادی EBV ممکن است ۲ تا ۴ هفته پس از اولین آزمایش برای بررسی تغییر نتیجه‌ی آزمایش یا برای اندازه‌گیری تغییرات در غلظت آنتی‌بادی‌ها تکرار ‌شوند.

آزمایش VCA-IgG و گاهی آزمایش EBNA ممکن است بر روی فردی که هیچ علائمی ندارد نیز تجویز شود تا استعداد ابتلای او برای EBV مشخص شود یا پزشک پی ببرد که  آیا آن فرد قبلاً در معرض EBV بوده است یا خیر. زمانی که فردی، مانند کودک یا یک بیمار دچار نقص ایمنی، در تماس نزدیک با فرد دارای تب غده‌ای باشد، این آزمایش‌ها تجویز می‌شوند.

انجام آزمایش EBV در ارومیه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی دنا ارومیه، یک مرکز مجهز آزمایشگاهی در فضایی آرام واقع در خیابان حسنی ارومیه است که با دارا بودن آخرین دستگاه‌های روز دنیا، قادر به انجام این آزمایش در اسرع وقت است.

پذیرش آزمایشگاه دنا با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۴ و ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۵ در ساعات کاری این مجموعه آماده دریافت تماس‌های شماست.

چه کسانی باید آزمایش‌های آنتی‌بادی‌های EBV را انجام دهند؟

این آزمایش‌ها ممکن است برای افرادی که علائم تب غده‌ای را دارند و آزمایش تک نقطه‌ای آن‌ها منفی شده‌است، تجویز می‌شود. همچنین، برای خانم‌هایی باردار که علائمی شبیه آنفولانزا دارند برای این که پزشک تشخیص دهد به خاطر ویروس اپشتین‌بار است یا سایر ویروس‌ها، از این آزمایش‌ها استفاده می‌کند.

علائم و نشانه های عفونت EBV عبارت‌اند از:

  • خستگی
  • تب
  • گلو‌درد
  • متورم شدن غدد لنفاوی
  • بزرگ شدن کبد و طحال

آزمایش‌های VCA-IgGو EBNA در شرایطی که پزشک بخواهد از ابتلای قبلی شما به ویروس اپشتین‌بار مطلع شود، تجویز می‌شود. گاهی نتیجه‌ی اولین آزمایش منفی است ولی پزشک به دلیل داشتن علائم EBV، هنوز به این بیماری مشکوک است، بنابراین، برای اطمینان آزمایش را تکرار می‌کند.

این آزمایش چگونه انجام می‌شود؟

کارشناس آزمایشگاه با استفاده از یک سرنگ از رگ بازو نمونه‌گیری می‌کند. پس از تزریق سوزن مقدار کمی از خون جمع‌آوری شده و در داخل لوله‌ی آزمایش یا ویال قرار می‌گیرد. زمانی‌که سوزن به درون رگ وارد یا از آن خارج می‌شود، ممکن است کمی احساس سوزش داشته باشید، که کمتر از پنج دقیقه از بین می‌رود.

برای آزمایش‌های خون خطر بسیار کمی وجود دارد. ممکن است در محل ورود و خروج سوزن کمی احساس درد یا سوزش داشته باشید که این علائم به‌سرعت از بین می‌روند.

این آزمایش به هیچ آمادگی قبلی نیاز ندارد.

خدماتی متمایز در

مجموعه دنا ارومیه

آزمایشگاه دنا در خیابان حسنی ارومیه واقع شده است و دارای محیطی آرام، بهداشتی و مدرن است. با توجه به ترافیک این منطقه و برای رفاه حال عزیزان مراجعه‌کننده، دارای پارکینگ رایگان طرف قرارداد است.

همچنین می‌توانید بدون نیاز به مراجعه حضوری به آزمایشگاه، از خدمات نمونه‌گیری در منزل و محل کار استفاده کنید تا همکاران ما در اسرع وقت و با رعایت پروتکل‌های بهداشتی اعزام شوند.

انجام این تست و کلیه تست‌های روتین و تخصصی خود و عزیزان‌تان را با خیالی آسوده به مرکز تخصصی دنا ارومیه واگذار کنید.

درخواست آزمایش

واحد نمونه‌گیری دنا به‌صورت مستقر در آزمایشگاه و یا با اعزام به منزل و محل کار شما، آماده اخذ نمونه است.

بیمه‌های همکار

آزمایشگاه دنا برای انجام آزمایش طرف قرارداد با کلیه بیمه‌های پایه و تعداد بسیاری از بیمه‌های تکمیلی است.

جوابدهی آنلاین

دریافت نتیجه آزمایش نیازمند مراجعه به آزمایشگاه نیست و از بخش جوابدهی سایت دنا در دسترس است.

تماس با دنا

همکاران ما با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۴ و ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۵ آماده پاسخ به سؤالات شما هستند.

نتایج آزمایش آنتی‌بادی‌های EBV به چه معناست؟

اگر نتیجه‌ی آزمایش آنتی‌بادی‌های VCA-IgM مثبت باشد، احتمالاً نشان‌دهنده‌ی عفونت فعلی یا اخیر EBV است. اگر علائم تب غده‌ای را نیز داشته باشید، حتی اگر آزمایش تک نقطه‌ای شما منفی بوده باشد، عفونت ویروس اپشتین‌بار تشخیص داده می‌شود. اگر نتیجه‌ی آزمایش حضور VCA-IgG را نشان دهد، احتمال داشتن عفونت EBV در حال حاضر یا اخیراً، بسیار زیاد است.

اگر نتیجه‌ی آزمایش VCA-IgM منفی باشد اما نتایج سایر آزمایش‌های آنتی‌بادی‌ها از جمله آنتی بادی EBNA مثبت باشند؛ یعنی قبلا به EBVمبتلا شده بودید. افراد بدون علامتی که نتیجه‌ی آزمایش VCA-IgG آن‌ها منفی است و قبلاً در معرض EBV نبوده‌اند، نیز ممکن است به ویروس آلوده شوند.

توجه

این مطلب صرفاً برای آشنایی شما با کلیات این آزمایش نوشته شده است و به‌هیچ‌وجه نباید به‌عنوان جایگزین تشخیص پزشک و یا برای خود-درمانی مورد استفاده قرار گیرد. برای تفسیر نتایج تست و انتخاب روش درمانی، لازم است به پزشک مراجعه نمایید.

توجه

این مطلب صرفاً برای آشنایی شما با کلیات این آزمایش نوشته شده است و به‌هیچ‌وجه نباید به‌عنوان جایگزین تشخیص پزشک و یا برای خود-درمانی مورد استفاده قرار گیرد. برای تفسیر نتایج تست و انتخاب روش درمانی، لازم است به پزشک مراجعه نمایید.