آشنایی با

آزمایش آنتی‌بادی DNA دو رشته‌ای (anti-dsDNA)

این آزمایش، مقدار آنتی‌بادی دئوکسی ریبونوکلئیک‌اسید دو رشته‌ای را که ممکن است در خون وجود داشته باشد، اندازه‌گیری می‌کند. آنتی‌بادی ضد dsDNA نوعی اتوآنتی‌بادی است و زمانی تولید می‌شود که سیستم ایمنی نمی‌تواند تفاوت بین ترکیبات سلولی خودی را از غیرخودی تشخیص دهد. این اتوآنتی‌بادی‌ به‌اشتباه، ماده‌ی ژنتیکی خود بدن را مورد هدف قرار می‌دهد و به آن حمله می‌کند. در نتیجه، باعث التهاب، آسیب بافتی و سایر علائم و نشانه‌هایی می‌شود که با اختلالات خودایمنی مرتبط هستند.

آنتی‌بادی ضد dsDNA یکی از چندین آنتی‌بادی‌های ضدهسته‌ای (ANA) است که برعلیه موادی عمل می‌کنند که در هسته سلول‌ها هستند. با این‌که این نوع آنتی‌بادی ممکن است در سطح پایینی همراه با تعدادی از بیماری‌ها در خون وجود داشته باشد، آنتی‌بادی ضد dsDNA در درجه‌ی اول با اختلال خودایمنی لوپوس اریتماتوز سیستمیک یا لوپوس (Systemic lupus erythematosus) مرتبط است. آنتی‌بادی‌های dsDNA گاهی در افرادی که هیچ مشکلی ندارند نیز یافت می‌شود. لوپوس می‌تواند بر کلیه‌ها، مفاصل، رگ‌های خونی، پوست، قلب، ریه‌ها و مغز تأثیر بگذارد. علائم این بیماری شامل درد مفاصل، ضایعات پوستی، خستگی و اختلال در عملکرد کلیه است. لوپوس اغلب در خانم‌های ۱۵ تا ۴۰ ساله اتفاق می‌افتد. اگرچه علت مستقیم آن مشخص نیست، ممکن است به دلیل پیش‌زمینه‌ی ژنتیکی باشد. برخی داروها، مواد شیمیایی، نور خورشید یا عفونت‌های ویروسی ممکن است باعث شروع بیماری شوند. یکی از عوارض جدی لوپوس، لوپوس نفریت است که در آن کلیه‌ها دچار التهاب شده و باعث دفع پروتئین از ادرار، فشار خون بالا و نارسایی کلیوی می‌شود. این شرایط زمانی ایجاد می‌شود که اتوآنتی‌بادی‌ها به آنتی‌ژن خود متصل شوند و در کلیه‌ها رسوب می‌کنند.

اطلاعات کاربردی درباره

آزمایش anti-dsDNA

آزمایش آنتی‌بادی dsDNA چه کاربردی دارد؟

این آزمایش برای تأیید تشخیص لوپوس و متمایز کردن آن از سایر بیماری‌های خودایمنی به کار می‌رود. این آزمایش معمولاً به دنبال نتیجه‌ی مثبت آزمایش ANA در افرادی که علائم بالینی لوپوس (SLE) را دارند، تجویز می‌شود. بر اساس نشانه‌های بالینی و شک پزشک، سایر آزمایش‌های اتوآنتی‌بادی برای کمک به افتراق بین لوپوس و سایر بیماری‌های خودایمنی یا رد آن، تجویز می‌شود.

همچنین، آزمایش dsDNA برای نظارت بر بیماری در افرادی که قبلاً لوپوس برای آن‌ها تشخیص داده شده‌است، تجویز می‌شود. در افراد مبتلا به لوپوس، علائم عود و سپس فروکش می‌کند. افزایش سطح این نوع آنتی‌بادی قبل از عود بیماری و در طول آن قابل‌مشاهده است.

چه کسانی باید آزمایش Ab anti-dsDNA را انجام دهند؟

افرادی که علائم و نشانه‌های بیماری لوپوس را دارند و کسانی‌که نتیجه‌ی آزمایش ANA آن‌ها مثبت شده‌است، باید این آزمایش را انجام دهند. لوپوس (SLE) ارتباط تنگاتنگی با نتیجه‌ی مثبت ANA دارد؛ به‌طوری که در ۱۰۰٪ از افراد مبتلا به لوپوس نتیجه‌ی آزمایش ANA مثبت بوده‌است. آزمایش آنتی‌بادی ضد dsDNA اختصاصی لوپوس است اما نتیجه‌ی مثبت آزمایش ANA در بیماری‌های دیگر نیز دیده می‌شود. زمانی‌که نتیجه‌ی آزمایش ANA منفی باشد، این آزمایش دیگر تجویز نمی‌شود.

علائم و نشانه‌های لوپوس (SLE) شامل موارد زیر است:

  • درد عضلانی
  • درد شبیه به روماتیسم در یک یا چند مفصل (بدون آسیب مفصل یا آسیب مفصلی کم)
  • بثورات قرمز پوستی در گونه و بینی که اغلب شبیه پروانه هستند.
  • تب
  • خستگی مداوم
  • حساسیت به نور فرابنفش (UV)
  • کاهش وزن و ریزش مو
  • التهاب و آسیب به بافت‌ها و اندام‌هایی مثل کلیه، ریه‌ها، قلب، سیستم عصبی مرکزی و عروق خونی

این آزمایش چگونه انجام می‌گیرد؟

در صورت داشتن علائم هیپوگلیسمی (قند خون پایین) انجام این آزمایش ضروری است. علائم این بیماری عبارت‌اند از:

کارشناس آزمایشگاه با استفاده از یک سرنگ از رگ بازو نمونه‌گیری می‌کند. پس از تزریق سوزن مقدار کمی از خون جمع‌آوری شده و در داخل لوله‌ی آزمایش یا ویال قرار داده می‌شود. زمانی‌که سوزن به درون رگ وارد یا از آن خارج می‌شود، ممکن است کمی احساس سوزش داشته باشید ولی در عرض کمتر از پنج دقیقه از بین خواهد رفت.

آزمایش‌های خون خطر جزئی دارند. ممکن است در محل ورود و خروج سوزن کمی احساس درد یا سوزش داشته باشید که این علائم به‌سرعت ازبین می‌روند.

این آزمایش به هیچ آمادگی قبلی نیاز ندارد.

انجام آزمایش Anti-dsDNA در ارومیه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی دنا ارومیه، یک مرکز مجهز آزمایشگاهی در فضایی آرام واقع در خیابان حسنی ارومیه است که با دارا بودن آخرین دستگاه‌های روز دنیا، قادر به انجام این آزمایش در اسرع وقت است.

پذیرش آزمایشگاه دنا با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۴ و ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۵ در ساعات کاری این مجموعه آماده دریافت تماس‌های شماست.

نتایج آزمایش آنتی‌بادی ضد dsDNA به چه معناست؟

نتیجه‌ی آزمایش معمولاً به سابقه‌ی پزشکی فرد، علائم و نشانه‌هایی که فرد دارد و نتایج سایر آزمایش‌های آنتی‎بادی وابسته است. سطح بالای آنتی‌بادی ضد dsDNA و وجود علائم در فرد، نشان‌دهنده بیماری لوپوس اریتماتوز است و سطح این آنتی‌بادی در طول عود بیماری افزایش پیدا می‌کند.

 سطح بسیار پایین آنتی‌بادی ضد dsDNA، نتیجه‌ی منفی در نظر گرفته می‌شود، اما به‌طور قطعی بیماری لوپوس را رد نمی‌کند. تنها حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد از افراد مبتلا به لوپوس دارای آنتی‌بادی ضد dsDNA در خون خود هستند که فقط با یک روش اندازه‌گیری شده‌است. اگر از چندین روش اندازه‌گیری آنتی‌بادی استفاده شود، ۸۰ درصد و حتی درصورت استفاده از ۳ یا ۴ روش، ۱۰۰ درصد بیماران مبتلا لوپوس نتیجه‌ی آزمایش مثبت خواهند داشت.

سطح پایین تا متوسط این نوع اتوآنتی‌بادی در خون ممکن است به دلیل سایر اختلالات خودایمنی مثل سندروم شوگرن (Sjogern`s syndrome)، آسیب بافتی مختلط (MCTD) و مصرف برخی داروها مثل مهارکننده‌های TNF باشد.

خدماتی متمایز در

مجموعه دنا ارومیه

آزمایشگاه دنا در خیابان حسنی ارومیه واقع شده است و دارای محیطی آرام، بهداشتی و مدرن است. با توجه به ترافیک این منطقه و برای رفاه حال عزیزان مراجعه‌کننده، دارای پارکینگ رایگان طرف قرارداد است.

همچنین می‌توانید بدون نیاز به مراجعه حضوری به آزمایشگاه، از خدمات نمونه‌گیری در منزل و محل کار استفاده کنید تا همکاران ما در اسرع وقت و با رعایت پروتکل‌های بهداشتی اعزام شوند.

انجام این تست و کلیه تست‌های روتین و تخصصی خود و عزیزان‌تان را با خیالی آسوده به مرکز تخصصی دنا ارومیه واگذار کنید.

درخواست آزمایش

واحد نمونه‌گیری دنا به‌صورت مستقر در آزمایشگاه و یا با اعزام به منزل و محل کار شما، آماده اخذ نمونه است.

بیمه‌های همکار

آزمایشگاه دنا برای انجام آزمایش طرف قرارداد با کلیه بیمه‌های پایه و تعداد بسیاری از بیمه‌های تکمیلی است.

جوابدهی آنلاین

دریافت نتیجه آزمایش نیازمند مراجعه به آزمایشگاه نیست و از بخش جوابدهی سایت دنا در دسترس است.

تماس با دنا

همکاران ما با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۴ و ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۵ آماده پاسخ به سؤالات شما هستند.

توجه

این مطلب صرفاً برای آشنایی شما با کلیات این آزمایش نوشته شده است و به‌هیچ‌وجه نباید به‌عنوان جایگزین تشخیص پزشک و یا برای خود-درمانی مورد استفاده قرار گیرد. برای تفسیر نتایج تست و انتخاب روش درمانی، لازم است به پزشک مراجعه نمایید.

توجه

این مطلب صرفاً برای آشنایی شما با کلیات این آزمایش نوشته شده است و به‌هیچ‌وجه نباید به‌عنوان جایگزین تشخیص پزشک و یا برای خود-درمانی مورد استفاده قرار گیرد. برای تفسیر نتایج تست و انتخاب روش درمانی، لازم است به پزشک مراجعه نمایید.