آزمایش آنتی‌بادی میتوکندریایی (AMA)

این آزمایش مقدار آنتی‌بادی میتوکندریایی (AMA) را در خون اندازه‌گیری می‌کند. تولید AMA با سیروز صفراوی اولیه (PBC) مرتبط است. سیروز صفراوی اولیه، نوعی بیماری خودایمنی است که باعث التهاب و زخم مجاری صفراوی در داخل کبد می‌شود. این بیماری اغلب خانم‌های ۳۵ تا ۶۰ ساله را درگیر می‌کند. سیروز صفراوی اولیه از جریان صفراوی جلوگیری می‌کند و باعث آسیب کبدی می‌شود. حدود ۹۰ درصد از افراد مبتلا به سیروز صفراوی اولیه، غلظت قابل‌توجهی از آنتی‌بادی میتوکندریایی را در خون خود دارند. انواع مختلفی از آنتی‌بادی میتوکندریایی وجود دارد که به صورت M1، M2، M3، M5 و M6 نشان داده می‌شوند. نوع M2 ارتباط قوی‌تری با سیروز صفراوی اولیه دارد. برخی از آزمایشگاه‌ها هر دو آزمایش AMA-M2 و M2 را همراه با سایر آزمایش‌های آنتی‌بادی مرتبط با سیروز صفراوی انجام می‌دهند.

آزمایش آنتی‌بادی میتوکندری چه کاربردی دارد؟

این آزمایش برای کمک به تشخیص سیروز صفراوی اولیه (PBC) تجویز می‌شود. این آزمایش به‌تنهایی یا همراه با آزمایش‌های آنتی‌بادی دیگر مثل آنتی‌بادی ضدهسته‌ای (ANA) و آنتی‌بادی‌های ماهیچه‌ی صاف (SMA) برای تشخیص سیروز صفراوی اولیه و متمایز کردن آن از سایر بیماری‌های خودایمنی که عاملی بر آسیب کبدی است، تجویز می‌شود.

اطلاعات کاربردی درباره

آزمایش AMA

  • نوع نمونه قابل اندازه‌گیری:نمونه خون
  • شرایط پیش از آزمایش:این آزمایش نیاز به ناشتایی یا محدودیت غذایی خاصی ندارد.
  • اسامی دیگر آزمایش:Mitochondrial Antibody, PDC-E2 (pyruvate dehydrogenase complex-E2) antibody, 2-oxoacid dehydrogenase complex antibody

چه کسانی باید آزمایش آنتی‌بادی میتوکندری (AMA) را انجام دهند؟

اگر پزشک مشکوک به ابتلای فرد به سیروز صفراوی اولیه باشد، آزمایش AMA-M2 یا AMA را برای بیمار تجویز می‌کند. بیمار ممکن است علائمی مثل بزرگ شدن کبد و صفرا، خستگی، یرقان (زرد شدن پوست و چشم‌ها) و خارش را داشته باشد، اما بسیاری از افرادی که به‌تازگی به سیروز صفراوی مبتلا شده‌اند، هیچ علائمی از خود نشان نمی‌دهند. این بیماری اغلب زمانی تشخیص داده می‌شود که افزایش سطح آنزیم‌های کبدی به خصوص آلکالن فسفاتاز (ALP) در طول آزمایش معمول خون مشاهده شود. این آزمایش هم‌زمان یا بعد از آزمایش‌های دیگری برای تشخیص یا رد سایر دلایل آسیب و نارسایی کبدی تجویز می‌شود. عواملی مثل عفونت‌ها (مانند هپاتیت ویروسی)، داروها، سوءمصرف الکل، سموم، بیماری ژنتیکی، متابولیکی و هپاتیت خودایمنی نیز منجر به آسیب کبدی می‌شوند.

این آزمایش چگونه انجام می‌شود؟

کارشناس آزمایشگاه با استفاده از یک سرنگ از رگ بازو نمونه‌گیری می‌کند. پس از تزریق سوزن مقدار کمی از خون جمع‌آوری شده و در داخل لوله‌ی آزمایش یا ویال قرار می‌گیرد. زمانی که سوزن به درون رگ وارد یا از آن خارج می‌شود، ممکن است کمی احساس سوزش کنید که در عرض کمتر از پنج دقیقه از بین خواهد رفت.برای آزمایش‌های خون خطر بسیار کمی وجود دارد. ممکن است در محل ورود و خروج سوزن کمی احساس درد یا سوزش داشته باشید که این علائم به‌سرعت ازبین می‌روند.این آزمایش به هیچ آمادگی قبلی نیاز ندارد.

انجام آزمایش AMA در ارومیه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی دنا ارومیه، یک مرکز مجهز آزمایشگاهی در فضایی آرام واقع در خیابان حسنی ارومیه است که با دارا بودن آخرین دستگاه‌های روز دنیا، قادر به انجام این آزمایش در اسرع وقت است.

پذیرش آزمایشگاه دنا با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۴ و ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۵ در ساعات کاری این مجموعه آماده دریافت تماس‌های شماست.

نتایج آزمایش AMA به چه معناست؟

وقتی مقدار زیادی از آنتی‌بادی میتوکندریایی در خون یافت می‌شود، به‌احتمال زیاد به دلیل سیروز صفراوی اولیه است. مقدار کمی از آنتی‌بادی میتوکندریایی در هپاتیت فعال مزمن، هپاتیت خودایمنی، انسداد کبدی یا صفراوی، عفونت‌هایی مثل سفلیس (syphilis) و هپاتیت‌های عفونی شدید دیده می‌شود. همچنین، در بیماران مبتلا به اختلالات خودایمنی مثل لوپوس اریتماتوز سیستمیک (systemic lupus erythematosus)، روماتیسم مفصلی (rheumatoid arthritis) و تیروئیدیت یا التهاب تیروئید نیز مقدار کمی آنتی‌بادی میتوکندریایی در خون یافت می‌شود. تست AMA دیگر برای تشخیص این بیماری‌ها استفاده نمی‌شود، اما وجود آن نشان‌دهنده‌ی درجاتی از فعالیت خودایمنی در بدن است.

غلظت آنتی‌بادی میتوکندریایی (AMA) در کودکان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، ممکن است کمتر باشد.

خدماتی متمایز در

مجموعه دنا ارومیه

آزمایشگاه دنا در خیابان حسنی ارومیه واقع شده است و دارای محیطی آرام، بهداشتی و مدرن است. با توجه به ترافیک این منطقه و برای رفاه حال عزیزان مراجعه‌کننده، دارای پارکینگ رایگان طرف قرارداد است.

همچنین می‌توانید بدون نیاز به مراجعه حضوری به آزمایشگاه، از خدمات نمونه‌گیری در منزل و محل کار استفاده کنید تا همکاران ما در اسرع وقت و با رعایت پروتکل‌های بهداشتی اعزام شوند.

انجام این تست و کلیه تست‌های روتین و تخصصی خود و عزیزان‌تان را با خیالی آسوده به مرکز تخصصی دنا ارومیه واگذار کنید.

درخواست آزمایش

واحد نمونه‌گیری دنا به‌صورت مستقر در آزمایشگاه و یا با اعزام به منزل و محل کار شما، آماده اخذ نمونه است.

بیمه‌های همکار

آزمایشگاه دنا برای انجام آزمایش طرف قرارداد با کلیه بیمه‌های پایه و تعداد بسیاری از بیمه‌های تکمیلی است.

جوابدهی آنلاین

نتیجه آزمایش بدون نیاز به مراجعه به آزمایشگاه و در بخش جوابدهی سایت دنا در دسترس است.

تماس با دنا

همکاران ما با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۴ و ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۵ آماده پاسخ به سؤالات شما هستند.

توجه

این مطلب صرفاً برای آشنایی شما با کلیات این آزمایش نوشته شده است و به‌هیچ‌وجه نباید به‌عنوان جایگزین تشخیص پزشک و یا برای خود-درمانی مورد استفاده قرار گیرد. برای تفسیر نتایج تست و انتخاب روش درمانی، لازم است به پزشک مراجعه نمایید.

توجه

این مطلب صرفاً برای آشنایی شما با کلیات این آزمایش نوشته شده است و به‌هیچ‌وجه نباید به‌عنوان جایگزین تشخیص پزشک و یا برای خود-درمانی مورد استفاده قرار گیرد. برای تفسیر نتایج تست و انتخاب روش درمانی، لازم است به پزشک مراجعه نمایید.