آشنایی با

آزمایش ۱۷ هيدروكسی پروژسترون (17-Hydroxyprogesterone)

این آزمایش مقدار ۱۷ هیدروکسی پروژسترون را در خون اندازه‌گیری می‌کند. ۱۷ هیدروکسی پروژسترون هورمونی است که توسط غدد آدرنال که بر روی قسمت بالایی کلیه‌ها قرار دارند، ساخته می‌شود. غدد فوق کلیه (آدرنال) چندین هورمون مثل کورتیزول را تولید می‌کنند. کورتیزول برای حفظ فشارخون، قند‌خون و برخی عملکردهای سیستم ایمنی ضروری است. ۱۷ هیدروکسی پروژسترون در مسیر سنتز کورتیزول تولید می‌شود.این آزمایش به تشخیص بیماری ژنتیکی نادری به نام هیپرپلازی مادرزادی آدرنال (CAH) کمک می‌کند. در هیپرپلازی مادرزادی آدرنال، یک تغییر ژنتیکی (جهش) در آنزیم مؤثر در مسیر سنتز کورتیزل، از تولید کورتیزول کافی توسط غدد آدرنال جلوگیری می‌کند. در چنین شرایطی غدد آدرنال برای جبران، عملکرد خود را جهت تولید کورتیزول افزایش می‌دهند و در طی این مسیر ۱۷ هیدروکسی پروژسترون همراه با هورمون‌های جنسی مردانه تولید می‌شود.هیپرپلازی مادرزادی آدرنال می‌تواند باعث رشد غیرطبیعی اندام‌های جنسی و ویژگی‌های جنسی شود. علائم این بیماری از خفیف تا شدید متغیر است. اگر این بیماری درمان نشود، فرم شدید آن می‌تواند عوارض جدی مثل کم‌آبی یا دهیدراتاسیون بدن، فشارخون پایین و ضربان قلب غیرطبیعی (آریتمی) را ایجاد کند.

اين آزمايش چگونه انجام مي‌شود؟

برای غربالگری نوزادان، کارشناس آزمایشگاه پاشنه پای نوزاد را با الکل تمیز کرده و توسط فشار دادن سوزن به پاشنه پا، به‌اندازه چند قطره خون نمونه‌گیری می‌کند. در طول آزمایش خون برای کودکان و بزرگسالان، کارشناس با استفاده از یک سرنگ از رگ بازو نمونه‌گیری می‌کند. پس از تزریق سوزن مقدار کمی خون جمع‌آوری شده را درون لوله آزمایش یا ویال قرار می‌دهد. ممکن است هنگام ورود و خروج سوزن کمی احساس سوزش کنید که در کم‌تر از پنج دقیقه برطرف می‌شود. در آزمایش‌های خون خطر بسیار کمی وجود دارد. ممکن است مقداری درد یا سوزش در محل ورود و خروج سوزن احساس کنید که به‌سرعت برطرف می‌شوند. نوزاد ممکن است کمی احساس گزگز یا کبودی در محل موردنظر داشته باشد که به‌سرعت از بین می‌روند. این آزمایش به هیچ آمادگی قبلی نیاز ندارد.

اطلاعات کاربردی درباره

آزمایش ۱۷ هيدروكسي پروژسترون

آزمایش  17-OHP چه کاربردی دارد؟

این آزمایش اغلب برای تشخیص هیپرپلازی مادرزادی آدرنال در نوزادان تازه متولد شده استفاده می‌شود. همچنین می‌تواند برای موارد زیر نیز بکار رود:

  • تشخیص هیپرپلازی مادرزادی آدرنال در کودکان و افراد بزرگسال که نوع خفیف بیماری را دارند. در نوع خفیف بیماری، علائم دیر‌تر بروز پیدا می‌کنند و شاید اصلاً بروز نکنند.
  • برای نظارت بر درمان هیپرپلازی مادرزادی آدرنال

چه کسانی باید آزمایش 17-OHP را انجام دهند؟

نوزاد، یک الی دو روز پس از متولد شدن، به انجام این آزمایش نیاز دارد. انجام آزمایش 17-OHP امروزه به عنوان بخشی از غربالگری‌های نوزادان ضروری است. غربالگری نوزادان آزمایش خون ساده‌ای است که انواع مختلفی از بیماری‌ها را بررسی می‌کند.بچه‌های بزرگ‌تر و بزرگسالان در صورت داشتن علائم هیپرپلازی مادرزادی آدرنال به انجام این آزمایش نیاز دارند. علائم می‌تواند بر اساس شدت بیماری، سن بروز علائم و جنسیت متفاوت باشد. علائم نوع شدید بیماری معمولاً ۲ الی ۳ هفته پس از به دنیا آمدن نوزاد بروز پیدا می‌کنند.اگر غربالگری پس از تولد انجام نشود، در صورت وجود یک یا چند نشانة بیماری، باید آزمایش انجام شود. علائم شامل موارد زیر است:

  • اندام تناسلی مبهم که به‌وضوح پسر یا دختر بودن کودک مشخص نمی‌شود.
  • استفراغ و سایر مشکلات تغذیه‌ای
  • کم‌آبی بدن
  • ریتم قلبی غیرطبیعی (آریتمی)

کودکان بزرگ‌تر ممکن است تا دوران بلوغ علائمی نداشته باشند. در دخترها، علائم هیپرپلازی مادرزادی آدرنال شامل موارد زیر است:

  • دوره‌های قاعدگی نامنظم یا عدم قاعدگی
  • موهای زائد بیش‌ازحد در صورت و بدن
  • کلیتوریس بزرگ شده
  • ظهور زودهنگام موهای ناحیه تناسلی و بازوها
  • بم شدن صدا

کودکان بزرگ‌تر ممکن است تا دوران بلوغ علائمی نداشته باشند. در دخترها، علائم هیپرپلازی مادرزادی آدرنال شامل موارد زیر است:

  • ناباروری (عدم توانایی در باردار کردن شریک جنسی)
  • آکنه یا جوش زیاد

انجام آزمایش ۱۷ هيدروكسي پروژسترون در ارومیه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی دنا ارومیه، یک مرکز مجهز آزمایشگاهی در فضایی آرام واقع در خیابان حسنی ارومیه است که با دارا بودن آخرین دستگاه‌های روز دنیا، قادر به انجام این آزمایش در اسرع وقت است.

پذیرش آزمایشگاه دنا با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۴ و ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۵ در ساعات کاری این مجموعه آماده دریافت تماس‌های شماست.

نتایج آزمایش 17-Hydroxyprogesterone به چه معناست؟

اگر نتیجه آزمایش سطح بالایی از این هورمون را نشان دهد، احتمال دارد فرد به هیپرپلازی مادرزادی آدرنال مبتلا باشد. معمولاً، سطوح بسیار بالا نشان‌دهنده‌ی نوع شدید بیماری است، درحالی‌که سطوح بالا که به حد بحرانی نرسیده است، به معنای شکل خفیف‌تر بیماری است.اگر نوزاد تحت درمان هیپرپلازی مادرزادی آدرنال قرار داشته باشد، سطح پایین ۱۷ هیدروکسی پروژسترون به معنی تأثیر‌گذاری درمان است. درمان می‌تواند شامل مصرف دارو برای جبران کمبود کورتیزول باشد. گاهی اوقات، جراحی برای تغییر ظاهر و عملکرد اندام تناسلی انجام می‌شود.اگر کودکی دارید که هیپرپلازی مادرزادی آدرنال (CAH) در او تشخیص داده شده است با متخصص ژنتیک مشورت کنید. CAH یک اختلال ژنتیکی است که در آن هر دو والدین باید دارای جهش ژنتیکی باشند که این بیماری در فرزندشان ایجاد شود. والدین ممکن است حامل این جهش باشند؛ ولی علائم بیماری را نداشته باشند (ناقل باشند). اگر پدر و مادر هر دو ناقل باشند، احتمال ابتلای هر نوزاد آن‌ها به این اختلال ۲۵ درصد است. 

خدماتی متمایز در

مجموعه دنا ارومیه

آزمایشگاه دنا در خیابان حسنی ارومیه واقع شده است و دارای محیطی آرام، بهداشتی و مدرن است. با توجه به ترافیک این منطقه و برای رفاه حال عزیزان مراجعه‌کننده، دارای پارکینگ رایگان طرف قرارداد است.

همچنین می‌توانید بدون نیاز به مراجعه حضوری به آزمایشگاه، از خدمات نمونه‌گیری در منزل و محل کار استفاده کنید تا همکاران ما در اسرع وقت و با رعایت پروتکل‌های بهداشتی اعزام شوند.

انجام این تست و کلیه تست‌های روتین و تخصصی خود و عزیزان‌تان را با خیالی آسوده به مرکز تخصصی دنا ارومیه واگذار کنید.

درخواست آزمایش

واحد نمونه‌گیری دنا به‌صورت مستقر در آزمایشگاه و یا با اعزام به منزل و محل کار شما، آماده اخذ نمونه است.

بیمه‌های همکار

آزمایشگاه دنا برای انجام آزمایش طرف قرارداد با کلیه بیمه‌های پایه و تعداد بسیاری از بیمه‌های تکمیلی است.

جوابدهی آنلاین

دریافت نتیجه آزمایش نیازمند مراجعه به آزمایشگاه نیست و از بخش جوابدهی سایت دنا در دسترس است.

تماس با دنا

همکاران ما با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۴ و ۰۴۴۳۳۲۲۴۲۸۵ آماده پاسخ به سؤالات شما هستند.

توجه

این مطلب صرفاً برای آشنایی شما با کلیات این آزمایش نوشته شده است و به‌هیچ‌وجه نباید به‌عنوان جایگزین تشخیص پزشک و یا برای خود-درمانی مورد استفاده قرار گیرد. برای تفسیر نتایج تست و انتخاب روش درمانی، لازم است به پزشک مراجعه نمایید.

توجه

این مطلب صرفاً برای آشنایی شما با کلیات این آزمایش نوشته شده است و به‌هیچ‌وجه نباید به‌عنوان جایگزین تشخیص پزشک و یا برای خود-درمانی مورد استفاده قرار گیرد. برای تفسیر نتایج تست و انتخاب روش درمانی، لازم است به پزشک مراجعه نمایید.